Creuers en temporada baixa, una opció en ascens i molt beneficiosa per a Barcelona

El turisme desestacionalitzat de creueristes, una tendència sostenible, econòmicament beneficiosa, i a l’alça

Tradicionalment els mesos de desembre i gener eren els escollits per les navil·lieres per llançar ofertes anticipades de creuers a l’estiu. Les companyies ara són també conscients que no cal esperar a l’estació més càlida: hi ha mercat i hi ha demanda potencial per creueristes en temporada baixa.

En els mesos considerats de temporada ‘baixa’ (novembre, desembre, gener, febrer i març) el moviment de creueristes al Port de Barcelona va créixer un 13% el 2017. En canvi, en els mesos de temporada ‘alta’ (la resta), el moviment de creueristes ha baixat un 2%. És a dir, l’increment anual de creueristes del 1% que es va registrar al Port de Barcelona el 2017 és atribuïble íntegrament als mesos d’hivern. I a l’estiu, quan hi ha més afluència turística a la ciutat, els creueristes no estan augmentant, sinó que baixen, segons ha explicat recentment el president del Port, Sixte Cambra

Els viatgers han pres consciència que els afavoreixen aquelles dates que els permetin visitar una ciutat d’una manera més còmoda i que alhora generi un impacte menor en la destinació. Tot plegat, repercuteix molt positivament a l’economia local perquè l’urbs hi surt guanyant amb un perfil de visitant (el passatger de creuers) que, de mitjana, fa una despesa més elevada que la resta de turistes en compres i en consum d’oci, en particular la gastronomia. En definitiva, un turisme desestacionalitzat, que injecta recursos económics de una manera sostenible.

Embarcar-se en un vaixell per recòrrer el Mediterrani els mesos atemperats del calendari té molts avantatges, desde el seu preu fins a la repercussió positiva que deixen en la ciutat d’escala o embarcament/desembarcament, passant per un element no gens menyspreuable com és el de gaudir dels llocs d’interès amb molta més tranquilitat. “De fet, els avantatges del àrea mediterrània fora dels moments punta estuencs són força atractius com la perspectiva de menys multituds contemplant les atracccions d’obligada visita”, afirma Medcruise des del seu portal oficial.

L’Associació de Ports de creuers de la Mediterrània també incideix en les previsions d’operacions dels principals operadors de creuers i en les estimacions d’alguns observadors, els quals vaticinen que aquesta destinació global que és el Mare Nostrum es convertirà tota ella “dins d’un parell d’anys en una destinació ininterrompuda de creuers tot l’any”

Més aportació a l’economia local

Aquesta desestacionalització encaixa perfectament amb l’estratègia de les autoritats portuàries de Barcelona de fer extensiva la temporada de creuers als dotze mesos de l’any. I a la desestacionalització hi contribueix significativament la despesa dels creueristes en trànsit i els que surten i/o culminen aquí el seu viatge en vaixell durant els mesos vall –els més fluxios de l’any-. A més a més, “els creueristes de tournaround (els que inicien o /i finalitzen el seu creuer a la capital catalana), i, per tant, suposen una aportació més gran a l’economia de l’entorn, són els que més han crescut, un 12%”, segons contextualitza la Memòria anual del Port de Barcelona, referint-se a totalitat de l’exercici.

Els passats mesos de novembre i desembre al port de Barcelona hi han ancorat 100 vaixells de creuer -com a port base o majorment fent-hi escala-, amb una capacitat de més de 205.000 passatgers a bord.

La previsió de les autoritats portuàries ens indiquen que durant aquest mesos de gener i febrer (tradicionalment el dos mesos més fluixos de l’any, si ens atenem a les estadístiques), els apassionats pel món dels creuers tenen 48 vaixells operant amb plena normalitat amb fluxes de passatgers estimats de gairebé 70.000 el gener i 65.000 més el febrer. A ESCALA BCN hem fet els càlculs i, doncs, en surt una realitat: més de 150 creuers en escala o sortida des de Barcelona.

Són dades que possibiliten als barcelonins mateixos i als fans dels creuers saber que disposen d’una oferta real alternativa a altres tradicionals en aquests mesos en els quals també baixa l’afluència de visitants a la ciutat (gener, en especial).

En aquest sentit el portal de l’agència TodoCruceros.com permet descobrir ofertes d’itineraris de set dies pel Mediterrani occidental amb preus de sortida molt més econòmics en temporada alta. A un any vista, i a partir de 399 euros, hi ha programats per a l’hivern 2019 a càrreg de MSC i Costa Cruceros no menys d’una quinzena de creuers pel mar Mediterrani, uns quants d’ells amb sortides des de Barcelona, Palma de Mallorca i també d’altres que finalitzen el seu periple a la capital catalana tot i que hagin partit de ports diferents.

Més creueristes en temporada baixa

L’any 2016 van operar des de Barcelona com a port base o hi van fer escala 758 vaixells de creuer (per 749 d’un any abans). Les xifres de moviment de trànsit de creueristes a Barcelona durant els dos primers mesos de l’hivern .gener-febrer- i els dos darrers de la tardor anterior –novembre-desembre- sumaven la quantitat de 381.867 passatgers de creuer, repartits entre 121 moviments de vaixell.

Les dades acumulades en aquest 2017 ens indiquen que entre gener, febrer i novembre van passar 326.176 passatgers de creuer (i aquí encara falta el tancament de l’any amb les dades oficials de desembre). Es consolida doncs, un volum de creueristes a la ciutat en aquests mesos de temperatures més atemperades i fora de les aglomeracions habituals de l’estiu per a aquest sector.

En definitiva, els mateixos creueristes que escullen aquestes dates per fer un creuer cerquen conscientment l’oportunitat de gaudir de la ciutat de manera més integrada amb els seus anfitrions. I a la vegada, la destinació valora rebre un altre perfil de visitant, més senior, que disposa de més temps, i que demana un seguit d’activitats que s’allunyen dels models d’oci més massificats A més, serà un prescriptor ideal per fer una nova descoberta de Barcelona en qualsevol estació de l’any.

 

 

Compartir

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Otras entradas