Japó vol replicar l’estratègia de creuers de Barcelona

 Mercè Conesa va explicar als responsables del ministeri de Transports japonès les polítiques de sostenibilitat del Port de Barcelona 

por Redacción

El Japó lidera el tràfic de creuers a Àsia però vol seguir creixent en aquest àmbit i els seus ports consideren molt interessant l’estratègia que ha seguit Barcelona per reforçar el seu paper com a port base a Europa i la Mediterrània. Així ho han fet palès els representants del ministeri de Territori, Infraestructures, Transport i Turisme del Japó que van mantenir una reunió de treball amb la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, i el conseller de Territori i Sostenibilitat del Govern català, Damià Calvet.

La presidenta del Port de Barcelona també va explicar al Japó el projecte endegat per electrificar els molls en un termini de 8 anys.

Els responsables japonesos van explicar que en pocs anys s’ha incrementat de forma importat el nombre de creueristes que arriben a Japó i també les dimensions dels vaixells. Davant d’aquest creixement i dels increments previstos tant per aquest 2019 com per a l’any 2020 –la Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA) preveu un 3,1% més d’escales aquest any, superant les 2.680, el 83% de les quals de trànsit–, el ports d’aquest país asiàtic consideren d’interès analitzar com ha abordat el Port de Barcelona els reptes de sostenibilitat, tant des del punt de vista del medi ambient com de la gestió dels passatgers, segons informa el Port de Barcelona.

La Presidenta del Port de Barcelona va explicar el projecte d’electrificació dels Molls

 Mercè Conesa, que va encapçalar una missió del Port a Japó, va explicar als responsables ministerials l’estratègia que el Port de Barcelona segueix en matèria de creuers, basada en l’impuls de combustibles alternatius com el gas natural i l’arribada de vaixells d’última generació i, per tant, més avançats a nivell mediambiental (el 58% dels creuers que atraquen al port català tenen menys de 10 anys i el 2020, el 10% de les escales seran de vaixells propulsats per gas natural); la desestacionalització de les escales, bonificant l’atracada en mesos en què la ciutat no està massificada; el creixement com a port base, el que aporta més riquesa a la seva àrea d’influència (el 60% dels creueristes són de port base, és a dir, aquells que inicien i finalitzen el seu recorregut a Barcelona); i la digitalització, utilitzant la tecnologia per conèixer el comportament del creuerista.

S’ha destacat la gran relació que uneix Catalunya i Japó, uns lligams que ara es volen reforçar amb la posada en marxa d’un vol directe entre Barcelona i Tòquio

Les xifres avalen l’encert de les polítiques del Port de Barcelona. L’any 2018 es van rebre 830 escales amb 3 milions de creueristes, xifres molt similars a les de 2017. Els creueristes de port base van créixer un 16% i els que arriben en temporada baixa van augmentar un 17%. 

La presidenta del Port de Barcelona també va explicar el projecte endegat per electrificar els molls de la infraestructura portuària en un termini de 8 anys, començant precisament per l’àrea més propera a la ciutat, on atraquen els creuers i els ferris. Aquest projecte suposarà una inversió de més de 60 milions d’euros i permetrà reduir un 51% les emissions d’òxid de nitrogen i un 25% les de partícules en suspensió l’any 2030, en relació a les emissions del 2017.

A la reunió es va destacar l’interés per desenvolupar les connexions transoceàniques de l’Aeroport de Barcelona

El vol Barcelona-Japó, prioritat número 1

 El conseller Damià Calvet va destacar, per la seva banda, la gran relació que uneix Catalunya i Japó, uns lligams que ara es volen reforçar amb la posada en marxa d’un vol directe entre Barcelona i Tòquio.

El titular del departament de Territori i Sostenibilitat va destacar el treball que realitza el Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA), integrat per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i AENA, per desenvolupar les connexions transoceàniques de l’Aeroport de Barcelona i ha assegurat que aconseguir la connexió directa amb Japó és, en aquests moments, la prioritat número 1. Els representants del ministeri de Territori, Infraestructures, Transport i Turisme del Japó s’han compromès a traslladar aquest interès al departament de Línies Aèries per estudiar les possibilitats de que l’aerolínia japonesa ANA posi en marxa aquest vol.

Compartir

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Otras entradas