Las Golondrinas, el viatge ‘secret’ dels barcelonins creueristes

Aquestes populars embarcacions permeten acostar-se i fer la primera foto del vaixell on faran el seu viatge

por EscalaBcn

Las Golondrinas formen part de la iconografia emocional de Barcelona i del seu port. Avis amb els seus néts amb qui fan el seu bateig de mar, famílies senceres reunides els diumenges i ara, cada vegada més, molts turistes. Entre els passatgers d’aquestes embarcacions de passeig hi ha també un grup menys conegut: els barcelonins amants dels creuers que volen fer la foto del vaixell en el qual s’embarcaran en el viatge dels seus somnis.

Manel Roca Girbau, va estar al timó de la empresa familiar des de jove (Foto: EscalaBcn)

Manel Roca Girbau, que s’acaba de jubilar després de ser-hi al timó durant molts anys de l’empresa familiar concessionària de Las Golondrinas, ho explica a EscalaBCN . “Molts que ja han comprat el passatge per embarcar-se venen i pregunten si ja està el vaixell al port. El nostre personal de taquilla ja sap, llavores, que volen veure el creuer o fer-li quatre fotos per anar-li ensenyant als amics i anar fent boca”, descriu amb un somriure que crida l’atenció amb la seva barba blanca de llop de mar.

Entre els passatgers d’aquestes embarcacions de passeig hi ha també un grup menys conegut: els barcelonins amants dels creuers que volen fer la foto del vaixell en el qual s’embarcaran en el viatge dels seus somnis

També n’hi ha d’altres passatgers que el trajecte a ‘Las Golondrinas’ els permet identificar el creuer en que van fer les seves vacances el darrer any o fa ja unes temporades. La relació dels barcelonins amb els creuers, recorda Manel Roca, va començar amb força durant els Jocs Olímpics de 1992, quan van fer d’hotel els dies que van durar les competicions. Un desplegament que mai havia vist la ciutat i que va iniciar el camí fins al dia d’avui, quan Barcelona és el primer port de creuers d’Europa. Ser a una ciutat que ofereix tantes possibilitats per fer aquest tipus de viatge és un gran avantatge pels amants de les vacances al mar.

El nom de La Golondrinas fa referència a una au típica cubana que, com les gavines, sempre torna a la costa i no s’allunya massa mar endins

Las Golondrinas tenen un passat ben curiós. El fundador va ser Josué Herrera, d’origen cubà, que amb els diners d’una herència va comprar tres embarcacions per fer a Barcelona un servei típic a la badia de Matanzas. Això va ser just abans de la primera Exposició Universal de Barcelona, el 1888, coincident amb la inauguració del monument a Colom i la finalització de les populars Rambles. Posteriorment, va vendre l’empresa a tres famílies de la ciutat. El nom de La Golondrinas fa referència a una au típica cubana que, com les gavines, sempre torna a la costa i no s’allunya massa mar endins.

‘Mª del Carmen’, una de ‘las golondrinas’ més icòniques del Port (Foto: Golondrinas)

Roca, que va estudiar Econòmiques i va tenir un veler, opina que la diversitat d’embarcacions al Port, que inclou els espectaculars creuers, és el que ho fa més atractiu pels visitants. Des del pont de comandament de la seva empresa ha impulsat nous productes, com els viatges especials per a col·legis, on els nens reben nocions bàsiques sobre els vaixells i una explicació de tot el que es pot veure al port. Els creuers, com Las Golondrinas, ja formen part del paisatge emocional de la ciutat.

 

Compartir

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Otras entradas