El Port posa la directa per electrificar els molls

L’electrificació es farà en un termini de set anys i amb una inversió de 60 milions 

per Redacció

El Port de Barcelona respon a l’emergència climàtica i vol continuar liderant la revolució energètica i sostenible al món de l’activitat portuària i el transport marítim. El Consell d’Administració del Port va aprovar, en la seva reunió del 29 de gener, l’elaboració en sis mesos del Pla d’Actuació per tenir electrificats els molls en un termini de set anys. L’electrificació es farà als molls destinats a creuers, car-carriers, portacontenidors i ferris.

El projecte suposarà una inversió de més de 60 milions d’euros. L’objectiu és que els vaixells, quan atraquin al port, es connectin a la xarxa elèctrica, deixant de tenir els seus motors en marxa i eliminant, per tant, les emissions contaminants. El Port també impulsarà la producció d’energies renovables (principalment fotovoltaica) al recinte portuari per contribuir al fet que el subministrament als vaixells provingui de fonts de producció netes. 

Ana Arévalo, nomenada Energy Transition Manager

Per impulsar aquest repte, el Port de Barcelona ha creat la figura del  Energy Transition Manager i ha escollit per aquesta responsabilitat a Ana Arévalo, fins ara commercial manager de Short Sea Shipping i Fires Comercials. Arévalo liderarà aquest projecte, depenent de la Direcció General del Port. 

Ana Arévalo, ‘Energy Transition Manager’ del Port de Barcelona

 Arévalo és enginyera naval per la Universitat Politècnica de Madrid, va realitzar el postgrau en Gestió de Projectes de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i va obtenir el diploma en Desenvolupament Directiu d’ESADE el 2015. Des de l’any 2019 és membre del subgrup d’Eficiència Energètica en Vaixells de l’European Sustainable Shipping Forum (ESSF), entitat assessora de la Unió Europea en aquesta matèria.

El  Port de Barcelona va sol·licitar el passat mes de maig la connexió en alta tensió des de la xarxa de Red Eléctrica Española (REE) per poder disposar d’una capacitat assegurada per a una potència que s’estima en 80.000 kW. La sol·licitud consisteix en la construcció d’una connexió en alta tensió (220kV)  des d’on les esteses en mitja tensió subministrarien energia als molls. 

Abans de l’entrada en vigor de la normativa OMI 2020 la indústria creuerista ja estava preparada per al seu compliment. Segons CLIA, “a partir d’ara posa el focus en la identificació i el desenvolupament de noves tecnologies i fons d’energia neta

El pas següent, en el qual ja s’està treballant, consisteix en el disseny d’una infraestructura nova de xarxa elèctrica en mitja tensió destinada exclusivament a donar servei als vaixells atracats i separada de la xarxa de distribució actual.

Els creuers exploren totes les fonts d’energia  

L’electrificació de molls i les energies alternatives són una gran aposta de futur. La indústria dels creuers treballa des de fa temps en reduir les emissions i ser plenament sostenible. Precisament, els membres de l’Associació Internacional de Líneas de Creuers (CLIA), segons un comunicat d’aquesta organització, estan explorant totes les vies per reduir el seu impacte ambiental. Això inclou, a més de la connexió elèctrica a terra, l’ús de piles de combustible recarregables i l’energia eòlica com a font d’energia per al conjunt de les seves operacions. Els nous creuers que arriben a Barcelona ja disposen de la tecnologia de connexió eléctrica a port (Cold ironing).    

Arran de l’entrada en vigor de la nova normativa 2020 de l’OMI (Organització Marítima Internacional), que redueix al 0,5% el contingut en sofre del combustible que es fa servir al transport marítim, CLIA va explicar que la indústria dels creuers ha adoptat noves tecnologies com el Sistema de Neteja de Gasos d’Escapament (EGCS, Exhausted Gas Cleaning Systems), la utilització de GNL (Gas Natural Liquat) i altres combustibles compatibles. 

Abans de l’entrada en vigor de la normativa OMI 2020 la indústria creuerista ja estava preparada per al seu compliment. Segons CLIA, “a partir d’ara posa el focus en la identificació i el desenvolupament de noves tecnologies i fons d’energia neta per a reduir encara més el seu impacte ambiental”. La indústria dels creuers reconeix que cal un “important esforç” en R+D per assolir l’objectiu de l’OMI d’emissions de carboni zero a tota la flota marítima internacional”.

Compartir

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Otras entradas