La Rambla, el passeig que connecta Barcelona amb el món

El teixit comercial d’aquesta icònica avinguda es beneficia dels creuers que rep el port

por EscalaBcn

“La Rambla és l’obra d’un poeta, un instant preferit, un tresor d’imatges. La Rambla, més poderosa que la vida”. Ho va escriure el director teatral Calixto Bieito fa quasi 20 anys, però la frase és absolutament vigent avui. Perquè dia a dia aquest passeig vibrant enamora visitants i veïns per igual. 

Així ho defensa el president de l’associació Amics de la Rambla, Fermí Villar. “La Rambla és el passeig que connecta Barcelona amb el port i que connecta Barcelona amb el món. La Rambla ja era turística quan la ciutat no ho era”, explica el portaveu d’aquesta entitat que va néixer l’any 1960 i que agrupa pràcticament la totalitat de les empreses de la Rambla, des de Canaletes fins a la Rambla de Mar, a més d’altres carrers molt coneguts, com Ferran, Escudellers o la plaça Reial. 

Fermí Villar, President de l’Associació d’Amics de la Rambla

Són trossos de Barcelona que els creueristes recorren, de camí al centre des del port o bé de tornada al vaixell després d’una excursió. Diu Villar que “la Rambla és la Torre Eiffel de Barcelona” i que “els turistes que ja han estat aquí quatre i cinc vegades hi volen tornar”. Amb els seus prop de dos kilòmetres de longitud des de l’estàtua de Colom fins a la plaça Catalunya, l’avinguda acull a residents i visitants amb els braços oberts. Ofereix a parts iguals arquitectura, cultura i compres, i també un capbussar-se de ple en l’energia i el color del racó més multicultural de la capital catalana. 

Visites obligades

La ruta a peu pel casc antic té parades obligades: Santa Maria del Mar, la Catedral, l’Església del Pi, la plaça Reial. La Rambla és el punt de referència en aquest deambular -també conegut com a ramblejar-, i també ofereix altres punts de visita forçosa, com el Gran Teatre del Liceu, el mercat de la Boqueria i la font de Canaletes. Diu la tradició que qui beu de les aigües que manen d’aquest brollador tornarà a la ciutat. Però segurament és encara més coneguda la tradició de l’afició del Barça de reunir-se en aquest punt per celebrar les victòries de l’equip.

“La Rambla és el passeig que connecta Barcelona amb el port i que connecta Barcelona amb el món. La Rambla ja era turística quan la ciutat no ho era”

L’impacte dels creuers a l’activitat comercial de la Rambla no està xifrada, però podria representar gairebé un 5%. Segons les dades de Tax Free d’abans de la pandèmia, aquesta repercussió és especialment important en la indústria de la moda i els complements, seguida per la joieria i rellotgeria.

El 2016, d’acord amb un estudi de la Universitat de Barcelona, cada creuerista es gastava a Barcelona una mitjana de 230 euros, quan el viatge iniciava a la capital catalana, i de 50 si estava de pas. Falta informació de la era post Covid, però el que sí s’ha pogut comprovar és que el 2022 el turisme ha estat de major qualitat, amb un augment del 34% de la despesa total respecte al 2019.

De la Rambla al món

A Laguarda ho saben bé. Aquest negoci de joieria artesanal i rellotgeria acumula més de cent anys d’història, des de l’establiment de la seva primera tenda a la Travessera de Gràcia el 1916. La quarta generació regenta una tenda amb taller propi a la mateixa Rambla, al costat del mercat de la Boqueria, on s’hi van instal·lar el 1942, atrets per la màgia emblemàtica del passeig. “I tant que ens beneficiem del trànsit de creuers a Barcelona -explica Joaquim Laguarda Ruperto-. Tenim molt nord-americà i molt europeu, que es gasta de 50 euros cap amunt”. Amb un servei d’atenció al client molt personalitzat, Laguarda Joiers fa enviaments a qualsevol punt del món. Al seu web s’acumulen les bones opinions de clients dels Estats Units, Croàcia, Lituània o Hongria, que agraeixen personalment el tracte que els dispensa Quim.

“La indústria del creuer aporta molt a Barcelona. Estem en una època en què a la ciutat sembla que tota activitat econòmica es criminalitzi, però és aquesta activitat la que genera ocupació i beneficis econòmics, també en impostos”

També a Fermí Villar li funcionava molt bé aquesta atenció personalitzada, quan regentava el negoci familiar de jaquetes de pell, amb dos punts de venta a la Rambla. “Vam ser dels primers que vam fer publicitat a les revistes dels creuers -recorda-. El creuerista era molt bon client, gastava molt més que el client habitual, per això el cuidàvem amb algun obsequi per la compra d’un article. Especialment el nord-americà. Si el tractaves bé fins i tot passava a ser client habitual, i et visitava cada vegada que tornava a la ciutat. Una vegada va entrar un senyor dels Estats Units amb una cartera de pell a la mà. Feia sis anys que li havíem regalat i encara la portava!”.

Ramblejar és una de les activitats més valorades de Barcelona a Trip Advisor

Atracció comercial

Amics de la Rambla és ben conscient de l’atracció comercial d’aquesta icònica avinguda. El comerç és una de les activitats claus a la Rambla i també un dels col·lectius majoritaris de l’entitat. De fet, va ser un comerciant, Amadeu Bagués, conegut joier i prohom de la ciutat, qui al 1960 va proposar crear l’associació a una desena de persones, entre elles els titulars d’alguns dels establiments més emblemàtics del passeig. 

Un dels objectius de l’entitat és precisament promocionar la Rambla com a eix comercial complet. Per exemple, forma part de la Shopping Line, que tutela Turisme de Barcelona. És en el marc d’aquesta missió que Amics de la Rambla va reunir-se amb CLIA, l’associació internacional de línies de creuer, per tal de buscar sinergies en benefici mutu. 

Sergi Botella també és partidari de les col·laboracions, en aquest cas amb una de les companyies de creuer amb base a Barcelona. El seu bar, Serggie’s Boqueria, està inclòs en una de les excursions que una naviliera comercialitza. “Són grups de 30 persones i acaben la ruta al nostre bar, on els servim la beguda com a part d’un combo que oferim amb una paradeta de la Boqueria, que posa l’embotit”, detalla el propietari. El seu local s’ubica a la Rambla fent cantonada amb el mercat. “Aquest acord no ens representa més del 5% de la nostra facturació. Però més enllà de les vendes, és important la promoció i oferir un bon servei al visitant”.

La valoració de Trip Advisor

“La indústria del creuer aporta molt a Barcelona. Estem en una època en què a la ciutat sembla que tota activitat econòmica es criminalitzi, però és aquesta activitat la que genera ocupació i beneficis econòmics, també en impostos”, argumenta Villar, qui ha proposat pacificar el trànsit a la Rambla, fet, això sí, amb mesura. 

I és que ramblejar és una de les activitats més valorades de Barcelona a Trip Advisor. I això que “s’ha d’arreglar”. El president d’Amics de la Rambla confirma el que pensa el lector des de l’inici d’aquest reportatge. “La Rambla és la cara i els ulls de Barcelona, i per això arreglar Barcelona és arreglar primer la Rambla”. Per al creuerista i per al resident.

Compartir

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Otras entradas