Roqueta (AVC) aposta pel binomi creuers-enoturisme com a motor del turisme de qualitat

“Que els creueristes prefereixin Barcelona ens va molt bé per portar-los arreu del territori i que puguin descobrir les diferents zones vitivinícoles”

 por EscalaBcn

El binomi creuers-enoturisme és un motor que impulsa el turisme de qualitat i que serveix perquè els visitants coneguin el territori i la seva riquesa vitivinícola i paisatgística. Així ho pensa Valentí Roqueta, president de l’Associació Vinícola Catalana (AVC), la patronal del vi de Catalunya.

“La marca Barcelona ens dona a conèixer en el món i hem d’aprofitar-la”, assegura. “Que els creueristes prefereixin Barcelona com el lloc per gaudir de les seves vacances ens va molt bé per portar-los arreu del territori i que puguin descobrir les diferents zones vitivinícoles i gaudir dels vins”, afegeix Roqueta en una entrevista amb Escala Barcelona, plataforma de comunicació digital de la qual és membre del seu Consell Assessor.  “Al mateix temps, amb això, aprofitem per repartir més el turisme pel territori, evitant la concentració massiva a Barcelona”, apunta. 

Donar a conèixer un paisatge “espectacular”

El màxim representant del sector del vi català assegura que hi ha una “vinculació extraordinària” entre l’enoturisme i el turisme de qualitat. “Durant molts anys hem patit un turisme més massiu, que moltes vegades no deixava marge als diferents agents de la ciutat i que inclús podria arribar a perjudicar la imatge que volem de Barcelona”, relata. L’aposta de Barcelona pels creuers “indica una aposta per la qualitat que lliga perfectament amb la nostra cultura de qualitat vitivinícola”. Roqueta creu que el sector català del vi –a través de l’enoturisme—ha d’aprofitar l’atractiu de la marca Barcelona entre els amants dels creuers per donar a conèixer la seva diversitat.

Valentí Roqueta, president de l’Associació Vinícola Catalana (Foto: AVC)

Un 6% dels turistes que visiten els cellers catalans són passatgers de creuers, segons les darreres dades de la Generalitat, referides a 2019. Un altra dada: un 14% dels turistes que visiten Catalunya per conèixer els seus vins i cellers són nord-americans, segons l’Agència Catalana de Turisme (ACT). Tenen una mitjana d’edat de 50 anys, estudis universitaris, majoritàriament autònoms i de classe mitjana-alta. La principal motivació per fer aquesta mena de visita és perquè els agrada el món del vi. En general, els turistes enogastronòmics fan una despesa més gran (3,5 vegades més que la mitjana) que la resta de visitants. 

Empreses especialitzades en serveis a creuers com Marmedsa ofereixen als passatgers dels creuers un ampli ventall d’excursions relacionades amb l’enoturisme, que tenen “un alt grau de satisfacció entre els nostres clients”, segons fonts de la companyia. L’oferta va des de les clàssiques visites a Freixenet, Codorniu o Torres fins a experiències més personalitzades com trobades a cellers més petits on els propietaris els reben i els conten de primera mà la seva història. A més de portar-los a les vinyes, aquest any també portaran un enòleg a bord d’un creuer que farà escala a Barcelona per explicar als 200 passatgers com es fa la producció de vins ecològics a Catalunya. Molts passatgers ja han estat abans a Barcelona i busquen noves experiències, especialment els nord-americans,  segons les mateixes fonts de Marmedsa.

“El vi, precisament, busca reflectir la identitat d’aquests sòls i d’aquest entorn que estem cuidant, sent fidel al seu paisatge i al lloc d’on prové” afirma Roqueta.

“Les diferents zones vitivinícoles – subratlla Valentí Roqueta – dibuixen un paisatge “espectacular” durant totes les èpoques de l’any, des dels matisos ataronjats de la tardor fins al verd de la primavera identificant un territori únic amb vinyes a 1.000 metres i vinyes arran de mar. I això, assenyala Roqueta, “ho hem d’explicar als nostres visitants, perquè quan arribin a casa seva després de les vacances recordin aquelles experiències úniques acompanyades d’una gastronomia singular i, evidentment, d’uns vins que parlen del territori i que, per tant, són també únics”.

“Les diferents zones vitivinícoles – subratlla Valentí Roqueta – dibuixen un paisatge “espectacular”

Cultiu sostenible i descarbonització

El president de l’AVC destaca la relació entre el cultiu de les vinyes, la sostenibilitat i la descarbonització.  “En potenciar la cura dels sòls i estimular-ne la biodiversitat – a través per exemple de la coberta vegetal entre vinyes – el què fem és potenciar i mantenir la fertilitat d’aquests sòls. Una terra fèrtil permet absorbir molt més CO2 i pot emmagatzemar més aigua, i això sens dubte permet als viticultors adaptar-se millor al canvi climàtic”, explica. 

“Que els creueristes prefereixin Barcelona com el lloc per gaudir de les seves vacances ens va molt bé per portar-los arreu del territori i que puguin descobrir les diferents zones vitivinícoles i gaudir dels vins”, afegeix Roqueta

“El vi, precisament, busca reflectir la identitat d’aquests sòls i d’aquest entorn que estem cuidant, sent fidel al seu paisatge i al lloc d’on prové” afirma Roqueta. En aquest sentit, creu que  “la millor manera d’unir això amb els creuers és que els creueristes coneguin de primera mà i puguin apreciar aquesta riquesa paisatgística, que després es converteix en riquesa líquida dins l’ampolla, per tal que a posteriori també contemplin el consum d’aquests productes elaborats amb el màxim respecte cap a l’entorn”.

Respecte a quines experiències poden arribar millor als visitants internacionals que arriben en creuer? Roqueta opina que “hem de buscar, sobretot, el record d’experiències que siguin úniques i diferents de la resta, i en el territori català tenim molts cellers i molta diversitat per aconseguir aquest objectiu. Maridatges gastronòmics, rutes per les vinyes, concerts als cellers, wine bars, etc.”

Compartir

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Otras entradas